Hemligheternas stad

Alla turister, både ryska och utländska har två frågor då de kommer till Viborg första gången: Vad annat sevärt finns det i Viborg förutom fästningen? Vad annat kan man göra i Viborg än dricka drinkar?

 Staden lever och förändras. Någon säger att utvecklingen går i fel riktning, andra igen tycker att staden ständigt blir livligare och vackrare. Alla har sin åsikt.


 
Men visst finns det mycket att se och göra i Viborg. Det gamla "nya hotellet" har rivits och på samma plats har man uppfört en konsertscen och en liten park (vet ens någon längre var hotellet låg?). I korsningen av Katarinagatan och Svartbrödragatan öppnas snart en ny flott restaurang (arbetet är fortfarande på gång, men som det heter – även björnen sover på vintern). Gamla polishuset ska bli restaurang, och kanske t.o.m hostel...

Sen finns också en del av stadens historia som ofta glöms bort – Viborgs industri. En del av de gamla finska industribyggnaderna finns fortfarande kvar, och i dem syns historiens vingslag. Här Pietinens gamla fabrik i rött tegel... Minns du för övrigt Pietinens tragiska historia? Valio, SOK:s kvarn, Serjegeffs tobaksfabrik och vattentornet, vars väggar fortfarande bär spår av pansarvagnsskott.

Sorvali och Ristimäki gravgårdar, där de forna tidernas andar ännu bor – lämpar sig väl för en promenad på våren eller sommaren.
 
Men i alla fall borde man läsa lite om stadens historia innan man kommer hit.
 

Att göra då? Förra året öppnades några nya trevliga kaféer, källarrestauranger och barer, liksom stadens första McDonalds, samt ett stort affärscenter, som tyvärr ligger onödigt långt ifrån centrum. Dessutom är dess planering kanske lite dum, men å andra sidan finns det mycket dumt i våra liv.
 
Kullervogatans park och Torkelparken har fått ny belysning, och nu är det trevligt att gå i parken även på kvällen, eller ta en kopp kaffe i konditoriet på Kullervogatan, eller äta en falafel i det syriska kaféet på Torkelsgatan.

Nattklubbar, rockklubbar, levande musik... allt detta finns i Viborg, men de är svåra att hitta, eftersom det finns för lite information.

Snart öppnas Guvernörshuset för allmänheten. Här samlas stadens fullmäktige. Huset har varit stängt i många år, och har en mycket vacker interiör, och där avgörs även Viborgs öde regelbundet.

Denna sidas uppgift är att informera om vad som finns att se och göra i Viborg. Vi ska här försöka berätta om allt staden kan erbjuda, och visa att Viborg är en tvättäkta turiststad, vilket kan vara avgörande för stadens framtid och öde.

Vi öppnar den hemliga sidan av Viborg.

Метки
Категории